Monday, August 24, 2009

Monaco, pamant romanesc

Principatul Monaco, locul exclusivist de numai doi kilometri pătraţi, a devenit zona în care fiţele româneşti s-au integrat spectaculos în Occident.
La Monte Carlo miroase a parfum fin, femeile par decupate din filmele cu James Bond, iar în afară de franceză şi engleză se aude tot mai frecvent limba rusă.

În peisaj şi-au făcut apariţia, încet-încet, miliardarii din Carpaţi, care au, de regulă, un element în comun: toţi sunt legaţi de afaceri suspecte cu statul român.

Unii au probleme de natură penală, alţii sunt subiectul dezvăluirilor din presă, şi toţi, fără excepţie, simt nevoia să respire aerul tare din Monaco. Magnaţii români locuiesc în imobile de lux, aleargă sute de cai-putere pe stăzile şerpuite de pe coastă şi îşi plimbă divele pe Avenue Princess Grace.

BOGAŢII DIN CARPAŢI

În Principatul Monaco, „Evenimentul zilei” a trecut în revistă proprietăţile unora dintre cei mai controversaţi miliardari din România

Iahtul de pe care răsună manele are steagul României şi, în acte, Dumitru Nicolae-„Niro” este stăpânul lui. Mercedesul argintiu din care Cristian Burci îşi coordonează prin telefonul mobil afacerile cu vagoane de marfă rulează încet pe Avenue de la Madonne.

Petrecerile de pe mare, care îi lasă cearcăne lui Cătălin Volşeniuc (fiul ultimului director al Bancorex) şi îi dau dureri de cap Andreei Raicu, se termină cu greu a doua zi. Gigi Becali sparge zeci de mii de euro în cel mai vestit cazinou din Europa, iar Elan Schwartzenberg face acte de caritate cu fosta lui nevastă, oferindu-i un apartament în schimbul exilului. Nicolae Bogdan Buzăianu, mogulul energiei, îşi întâlneşte aici partenerii de afaceri, negociindu-şi protocolar contracte.

Totul se întâmplă pe mai puţin de doi kilometri pătraţi: principatul Monaco, Monte Carlo - locul în care fiţele româneşti s-au integrat spectaculos în Occident.

Paradis fiscal

În principatul select, în care, de şapte sute de ani, domneşte dinastia princiară Grimaldi, paradisul fiscal funcţionează într-o simbioză perfectă cu cel natural. Industria offshore înfloreşte, conturile anonime sporesc bogăţia locului, iar afacerile şi distracţia de elită sunt la ele acasă.

TANDEM DE AFACERI

Puiu şi Radu, vecini „de bloc”

Avenue Princess Grace. Controversatul Gabriel „Puiu” Popoviciu îşi petrece vacanţele la Monte Carlo, unde deţine un apartament de aproape zece milioane de euro în imobilul Houston Palace, ridicat pe una dintre cele mai frumoase artere ale principatului. Şi aici, la fel ca în Bucureşti, „Puiu” este vecin cu Radu Dimofte (vărul Irinei Schrotter), asociatul său tradiţional în tunurile imobiliare
din România cu fostele active ale statului.

La Monte Carlo, „Puiu” se distrează pe iahtul personal, într-un anturaj de fitze maxime, alcătuit natural din miliardarii Cristian Burci, Dan Fisher, Cătălin Voloşeniuc, Andreea Raicu etc. Popoviciu a revenit în atenţia opiniei publice după ce şi-a petrecut în arest noaptea de 24/25 martie 2009, fiind reţinut de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Băneasa - Doi ş’un sfert”.


RUDE DE MILIOANE

Cumnatul lui Ţiriac, şi soţia lui Adamescu

Avenue Princess Grace. Dan Petrescu, cumnatul discret al magnatului Ion Ţiriac, a părăsit România pe vremea lui Ceauşescu şi s-a stabilit în Monte Carlo de peste zece ani. Locuieşte într-un apartament evaluat la aproximativ şapte milioane de euro din luxosul imobil Columbia Palace, ridicat la malul mării. Este asociat în toate afacerile importante ale familiei Ţiriac: Unicredit Tiriac Bank, holdingul Rocar care distribuie automobile Ford şi mai multe plasamentele imobiliare.

Tot în opulentul Colombia Palace se relaxează şi Carmen Adamescu, soţia altui mogul mioritic: Dan Grigore Adamescu. Acum e proprietarul ziarului „România liberă”, al magazinului Unirea din Capitală şi al unei firme de construcţii care a derulat contracte, printre alte instituţii de stat, cu SRI şi Primăria Capitalei.



EUGENIO TUILLIER

Consulul Maltei, afaceri în Constanţa

Rue de Gabin. Consulul Maltei în principatul Monaco, Eugenio Tuillier, este conectat la România. Armator milionar în euro deţine în Monte Carlo holdingul de shipping Arminter şi în România compania Romo International din Constanţa, plus terenuri agricole în Dobrogea. Firma constănţeană este înfiinţată împreună cu românul Titi Marin, un fost inginer-şef de pe una dintre na vele sale.

„L-am cunoscut pe Titi acum mulţi ani, pe vremea când am descoperit că marinarii români sunt profesionişti şi am tot început să-i recrutăm. De fapt, cu asta se şi ocupă compania înfiinţată împreună cu el”. Eugenio Tuillier mai spune că este dispus să investească în continuare în România şi că a încercat să achiziţioneze terenuri agricole şi în Transilvania, „patria lui Dracula”, dar a constatat că existau probleme cu legalitatea actelor.


RIVIERA FRANCEZĂ

Preţurile apartamentelor din Monte Carlo variază între 5.000.000 şi 10.000.000 de euro, transformând Principatul în cel mai scump „bloc” din Europa

AVENUE SAINT ROMAN. Eleganta vilă pe trei niveluri a lui Dan Fisher menţine linia retro a secolului al XIX-lea

Controversatul Dan Fischer s-a stabilit acum 15 ani în principatul exclusivist. Locuieşte într-o vilă elegantă de pe Avenue Saint Roman, aproape de graniţa insesizabilă cu Franţa. Volubil cu ziariştii, Fisher se oferă să ne pună la dispoziţie propriul iaht pentru o plimbare pe mare: „Poate vreţi să faceţi şi voi o baie în larg”. Are o singură condiţie însă: „Să nu faceţi poze iahtului!”. Între timp, iahtul are brusc nevoie de reparaţii şi intră subit în service, undeva pe Coasta de Azur.

În schimb, ne face „lipeala” cu arhitectul „Kamil”, unul dintre artiştii sofisticaţi din anturajul prinţu lui Albert. „Kamil” prestează şi pentru Dan Fischer, chiar în România, pentru proiectul rezidenţial „Silver Mountain”, pe care afaceristul îl dezvoltă lângă Poiana Braşov. Se recomandă doar „Kamil”, căci este boem şi în trend cu o anume extravaganţă europeană. Foarte deschis, ne arată fotografii înfăţişându-l alături de prinţul Albert şi câteva dintre lucrările sale.

Inclusiv fotografii, pliante şi simulări video ale „Silver Mountain”, creaţia sa din Poiana Braşov. Crede că proiectul rezidenţial demarat în urmă cu patru-cinci ani va fi finalizat în 2011. Desfăşurat pe 26 de hectare şi evaluat la 350 de milioane de euro, ansamblul înglobează un hotel, cinci blocuri, o bază sportivă şi un teren de golf.

Venit din Iran, în anii ’80, „Kamil” l-a cunoscut pe Fischer în urmă cu aproximativ 15 ani, răstimp în care miliardarul a achiziţionat multe dintre lucrările sale. Cât despre România, pe care a vizitat-o în câteva rânduri alături de Fischer, arhitectul „Kamil” distinge clar diferite forme: „relief minunat” şi „fete foarte frumoase”.

Trecut discutabil

Dan Fisher a fost văzut în Monte Carlo însoţit de prietenii săi Cătălin Harnagea (fost director SIE) şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu. De altfel, Fisher l-a şi creditat pe cel din urmă, când Stănescu avea nevoie de cash pentru a cumpăra acţiuni Rompetrol, în tranzacţia de bursă care a dus la achetarea lui Dinu Patriciu.

Specializat în suveici offshore, Fisher a intermediat în trecut vânzarea unor creanţe pe care România le avea la nişte ţări africane, precum şi a unor obligaţiuni garantate de stat către Credit Swiss First Boston. Tranzacţiile au fost dezavantajoase pentru statul român.


LA CINCI STELE

Burci, Schwartzenberg şi Ion Ion

În timpul verii, Cristian Burci şi-a stabilit cartierul general în Monte Carlo, de unde, practic, îşi coordonează afacerile. Tot aici, funcţionează şi un birou al IRS - holdingul său feroviar. Se plimbă cu limuzina Mercedes argintie şi mănâncă regulat la restaurantele strălucitoare de lângă plaja monegască. Reporterii EVZ l-au surprins ieşind din cafeneaua hotelului Metropole şi demarând în direcţia ansamblului rezidenţial Floridian Palace, unde locuieşte.

Burci este anchetat de procurorii DNA pentru afacerile sale cu Compania Naţională CFR din perioada în care instituţia era condusă de celebrul Mihai Necolaiciuc, arestat acum în America. Concret, procurorii l-au plasat pe Burci pe o listă neoficială a oamenilor de afaceri suspectaţi că i-au dat şpagă lui Miron Mitrea pentru a beneficia de contracte cu CFR. Pe scurt, firmele lui Burci s-au aflat printre acelea care au încasat ilegal miliarde de lei vechi de la CFR, livrând în schimb produse de care instituţia nu avea nevoie.

Tot în Floridian Palace, Elan Schwartzenberg deţine şi el un apartament. Acesta a fost cedat, însă, de curând, divei TV Mihaela Rădulescu - fostei soţii a lui Schwartzenberg, de care a divorţat recent cu scandalul public aferent. Elan Schwartzenberg e prieten cu fostul procuror general adjunct al României Marcel Sâmpetru şi reprezintă grupuri financiare israeliene cu interese imobiliare în România. Vecinii lui Schwartzenberg şi Burci din Foridian Palace sunt chiar Ion Ion Ţiriac şi Ileana Lazariuc.


CEA MAI SCUMPĂ ZONĂ DIN EUROPA

Ţiriac-senior, standard locativ

Renumitul afacerist Ion Ţiriac este şi el prezent cu ditamai proprietatea în Monte Carlo. La mică distanţă de vestitul Cazinou din inima principatului, pe bulevardul Avenue Princess Grace (mama Prinţului Albert al II-lea), apartamentul lui Ţiriac-senior se află într-unul dintre cele mai scumpe imobile rezidenţiale din Monaco. Aici, preţul unui apartament variază spectaculos între 5 şi 9,5 milioane de euro, chiar pe timp de criză.

La 50 de metri, protipendada face plajă la malul mării Mediterane, iar autostrăzile suspendate, specifice locului şi populate de maşini decapotabile, sunt izolate fonic ca să nu deranjeze potentaţii de sezon. De la fe restrele casei sale din Monte Carlo, fostul tenismen Ion Ţiriac are vedere chiar la „Aleea camipionilor” de pe promenadă, unde marii fotbalişti ai lumii, de la Ronaldo şi Baggio, până la Platini şi Maradona, sunt reprezentaţi de mulaje de bronz cu forma picioarelor lor.

Ofertele imobiliare din zonă, cercetate de EVZ, sunt cele mai mari din Europa: un apartament cu o singură cameră costă cel puţin 2 milioane de euro.

MOFT. Ţiriac şi-a cumpărat apartament în cea mai scumpă zonă din Monte Carlo. Preţurile sunt pe măsură


Locul în care românii fac spectacol

Rivalitatea tacită şi aproape istorică dintre posesorii de bolizi sport italieneşti (Ferrari, Lamborghini sau Masseratti) cu „inamicii” care pilotează vreun Aston Martin britanic sau vreun Porsche german face parte din rutina locului. Invariabil însă, pe străzile micuţului principat toată lumea se crede şi arată a rachetă. Doar eleganţii poliţişti monegaşti, îmbrăcaţi în alb, sunt cei care inhibă cumva avântul cailor-putere.

Punctul 0 în care toţi bogaţii continentului se întâlnesc şi „fac pace” este piaţeta cu celebrul cazinou „Monte Carlo”, strălucitorul „Hotel de Paris” şi cafeneaua cu acelaşi nume unde cântă slow o formaţie portugheză. Tot aici epatează şi românii.

Din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai relaxaţi în maşinile lor sport, fie ele Ferrari, Audi R, Lamborghini sau Mercedes CLC Sport. Procedura e veche: portarul de la cazinou îţi deschide portiera, un băiat cu frac îţi parchează bolidul, iar turiştii din clasa mijlocie fac poze şi îţi admiră prezenţa.

No comments: